Postupkom hladnog tiještenja ploda lijeske dobiva se ulje lješnjaka. Ono se najčešće koristi za tretiranje problematične kože, proširenih pora, a pogodno je za sve tipove kože, osobito za mješovitu ili masnu kožu. Obiluje vitaminima B1, B6 te vitaminom E koji pomaže kod upalnih procesa te smiruje iritiranu kožu. Vitamin E poznat je pak kao vitamin mladosti i ljepote.

Ulje lješnjaka pomaže kod tegoba s problematičnom kožom, celulitom, proširenim venama, strijama, ožiljcima.

Pri kupnji lješnjakova ulja iznimno je važno obratiti pozornost na to da je riječ o hladno prešanom i nerafiniranom ulju. Rafiniranjem ulja, naime, uništavaju se svi ljekoviti i hranjivi spojevi te takvo ulje više nije djelotvorno za kožu.

Jednako tako, hladno prešano i nerafinirano ulje prikladnije je i ako ga kupujete za konzumaciju.

Jedna od tajni ovog “čarobnog” ulja je njegovo brzoupijajuće svojstvo – odmah nakon nanošenja ostavlja kožu glatkom i nahranjenom, ali bez masnih tragova na koži, što većina od nas ne voli. Osim što izvrsno djeluje na masnu kožu, mogu ga koristiti i osobe koje imaju suhu kožu sklonu čestom crvenilu.

Osim protuupalnih svojstava, ulje ploda lješnjaka sadrži i fitosterol koji pripomaže u regulaciji lučenja masnoće te vlaži i omekšava kosu.

Ako vas sve navedeno nije oborilo s nogu, možda će upravo sljedeća “tajna” to postići: ulje lješnjaka jedno je od rijetkih prirodnih ulja koje, osim djelotvornih sastojaka, sadrži i UV zaštitu pa može djelovati i kao antioksidans.

Ulje se može koristiti na više načina, kao odstranjivač šminke, podloga prije stavljanja šminke, umjesto masne kreme ili pak u kuhinji kao sastavni dio vaših obroka.

Back to Top