Većina istraživanja o zdravstvenim prednostima oraha usmjerena je na potrošnju samih oraha, premda je potražnja, a potom i proizvodnja orahovog ulja iznimno narasla u posljednjih deset godina. Razlog tome su brojne zdravstvene, ali i kozmetičke prednosti ovog iznimno vrijednog ulja.

Orahovo ulje dobiva se iz ploda oraha. Orasi su sami po sebi odličan izvoromega-3 masnih kiselina. Hladno prešano orahovo ulje spada u grupu ulja visoke biološke vrijednosti zahvaljujući upravo udjelu nezasićenih masnih kiselina.

Okus orahovog ulja je bogat, nježan i ugodan. Orahovo ulje se može koristiti svakodnevno – samostalno prije ili nakon obroka, za pripremanje umaka, salata ili deserta. Dnevno je najbolje konzumirati jednu žličicu 2-3 puta dnevno – nakon jela

Orahovo ulje kao lijek

Orahovo ulje je izvrstan izvor omega-3 masnih kiselina, selena, fosfora, magnezija, cinka, željeza, kalcija i proteina, kao i vitamina skupine B, C, E i niacina.

Potrošnja oraha ili orahovog ulja smanjuje kolesterol i razinu triglicerida te smanjuje rizik od koronarnih bolesti srca. Osim toga, poboljšava cirkulaciju, štiti od dijabetesa, sprječava rak dojke i prostate te poboljšava rad mozga.

Konzumacija orahovog ulja se preporučuje u stresnim situacijama, jer sadrži polinezasićene masti koje pozitivno utječu na krvni tlak, a pomaže i kod nesanice. Orahovo ulje je također bogato antioksidansima i jedan je od najboljih izvora antioksidansa među orašastim plodovima.

Koristi se u liječenju gljivičnih infekcija, kao što su atletsko stopalo i candida. Orahovo ulje se za prevenciju infekcija nanosi lokalno na zahvaćeno područje. Orahovo ulje koristi se i za liječenje psorijaze i to tako da se dodaje u kupkuili koristi lokalno. Orahovo ulje ima i mnoge druge zdravstvene dobrobiti, kao što su zaštita od srčanih bolesti, nekih vrsta raka i drugih upalnih bolesti, kao što su ekcemi i sl., poboljšava cirkulaciju te održava normalnu razinu hormona.

Orahovo ulje za kožu i kosu

Osim što se koristi u prehrani, ovo ulje može učiniti čuda za vašu kožu. Poznato je kako se ovo vrijedno ulje koristilo još od 17. stoljeća za ublažavanje bora i pomlađivanje kože. Osim toga, orahovo ulje koristi se i za brži rast kose, protiv gubitka kose te u borbi protiv prhuti. Nanesite ulje na kosu prije pranja, ostavite da djeluje 15 minuta, a potom isperite mlakom vodom. Osim već navedenog, orahovo ulje zaštitit će vašu kosu i od štetnih UV zraka.

Orahovo ulje za mršavljenje je preporuka svima onima koji se bore protiv viška kilograma jer doprinosi smanjenju masnih naslaga u području trbuha. Ovo ulje koristi se i za zaštitu od sunca, jer prirodno sadrži zaštitni faktor. Obično se koristi u kombinaciji s mrkvom i maslinovim uljem.

Orahovo ulje za jelo

Orahovo ulje je žuto smeđe boje. Mnoge zanima je li orahovo ulje jestivo? – Da, i pravi je specijalitet. Ima iznimno bogat i ugodan (pomalo gorkast) okus te aromu svježe prženih oraha. Aroma orahovog ulja je intenzivna stoga orahovo ulje dominira u svim jelima koja su pripremljena s njime.

  • Orahovo ulje se može koristiti za pripremu hladnih salata, toplih juha i umaka. Korisnici orahovog ulja ističu kako je prava poslastica u kombinaciji sa sirom.
  • Može se upotrebljavati u gotovim jelima kao dodatak umacima, preljevima za salate te pečenoj piletini.
  • Slatka jela, voćne salate, kolači, peciva i palačinke s orahovim uljem jela su iz neke sasvim druge dimenzije.
  • Može li se orahovo ulje pržiti? – Može, ali kratko. Orahovo ulje pogodno je za kratko prženje povrća, mesa i ribe. Pripazite da se ne počne dimiti. Orahovo ulje se većinom počinje dimiti na 160 C.
  • Izvrstan ljetni obrok možete dobiti kombinacijom kozjeg sira i orahovog ulja. Sve skupa se servira uz kruh i salatu.
  • Prepolovljene breskve možete servirati prelivene orahovim uljem i medom.
Back to Top